De school

De school zal iedereen zich waarschijnlijk wel herinneren. Het in kruisvorm gebouwde schoolgebouw met twee verdiepingen. Links naast de ingang het klaslokaal van meester Bleeksma. Midden in de hal de grote trap naar boven met de tweede, derde, vierde en vijfde klas. De ingang van de vijfde klas lag min of meer tegenover de trap en had achter in het lokaal een nooddeur naar de noodtrap achter het gebouw. Grote metalen letters Het Zomerland boven de deur. Daar stonden we dan voor die grote deur. De klassen gingen één voor één naar binnen en we liepen natuurlijk netjes met z’n tweeën naast elkaar.

Achter de school lag de grote Gereformeerde kerk die inmiddels afgebroken is. Hier staat thans een appartementencomplex. Tegenover de school was het winkelcentrum met o.a. Van der Pot levensmiddelenwinkel, een bloemenzaak, een groenteboer en Van Rikxoort speelgoedwinkel. De meeste winkels zijn verdwenen. Alleen de bloemist en een kruidenierswinkel resten nog. In de overige panden zijn thans kantoren gehuisvest. Aan de ander kant van de school was het boorterrein van de Nederlandse Aardoliemaatschappij met van die ja-kinkkers. Wat schrokken we als men de installatie liet ontluchten. Soms stond er een grote boortoren en hoorde je het op elkaar kletteren van de stalen boorbuizen. De woonwijk is volgens informatie erg vergrijsd maar is verder niet veel veranderd. Ons zwembadje onder aan de dijk gaat verdwijnen ( het buitenbad is al weg ) en inmiddels is de wijk per tram bereikbaar. Tussen de school en de winkels was een grasveld en vaak speelden we daar met de klas softbal. Inmiddels is dit stuk grasveld ook bebouwd.

De school bestaat nog steeds maar heet geen Zomerlandschool meer. Er hebben één of meerdere fusies plaatsgevonden en tegenwoordig is de school een dependance van de Groene Palm, een school met drie vestigingen. De school zou dit schooljaar ( 2004/2005 ) waarschijnlijk voor het laatst dienst doen maar het laatste bericht is dat ook het jaar 2005/2006 het gebouw nog als school blijft bestaan.

09palm2

De school op 2 maart 2005. Foto : Rob Kamminga

Meer weten over de huidige school, bezoek dan de website van de school www.degroenepalm.nl