Meester Chris de Jong

Chrisdejong  Autochris

Aan iedereen die, net als ik, voor de Zomerlandschool nog een heel warm plekje in zijn of haar hart heeft:

Als ik er nu, na al die jaren, nog aan terug denk, dan komt vanzelf die fijne, onbezorgde tijd met leerlingen, meesters en juffrouwen van de Zomerlandschool aan de van Wijngaardenlaan weer in mijn gedachten.

Wat ging ik graag met mjin Renault Dauphientje in die midden zestiger jaren van de Hordijk, via de Kerkedijk, naar die kleine “geborgen” school met zijn fijne collega’s en vooral naar jullie, de leerlingen die we zo goed mogelijk probeerden op te leiden, die dat ook graag wilden in een sfeer die toen nog heel gemoedelijk was.

Later, bij mijn andere scholen, ben ik dat nooit meer zo tegengekomen.

Hoogtepunten voor mij zijn toch wel: het met voetballen winnen van de Rotterdamse Spaarbankbeker, voor zo’n kleine school echt een enorme prestatie. Dan de werkweken in Ulvenhout die zo gezellig waren.

Het toen nog klassikaal werken met leerlingen die heel gemotiveerd waren en die nog blij waren als ze stempels in hun schriften kregen als ze heel goed gewerkt hadden. Af en toe voelde ik me wel een stempelende postbode maar dat had ik er graag voor over.

Het laatste uurtje op zaterdagochtend als ik voorlas en jullie aandachtig zaten te luisteren. De ontroering als ik aan het eind van het schooljaar weer een klas kwijtraakte aan meester Bleeksma, een klas waaraan ik echt gehecht was geraakt. De pijn die ik voelde toen ik naar een andere school vertrok, omdat ik daar veel meer kon gaan verdienen en trouwplannen had.

Terugkijkend kan ik alleen maar zeggen: fijn dat ik op de Zomerlandschool gewerkt heb. Ik verheug me nu al op de reünie waarbij ik velen van jullie weer hoop te zien.

Wat doe ik tegenwoordig? Ik ben al 5 jaar met de VUT en woon 28 jaar in de Alblasserwaard (Streefkerk) met mijn vrouw Wilma.

Ik reis graag, vooral naar Frankrijk, waar ik Franse vrienden heb en waarvan ik de taal goed spreek. Verder ben ik nog steeds voor Feyenoord, tennis, schaats, bridge, en vis veel in een vliet in de achtertuin. Ik kan goed skiën, meestal in Frankrijk, daar zijn prachtige pistes en kun je lekker eten en drinken. Ik zoek nog een skimaat, dus als een goede skiër zich geroepen voelt……

Drie jaar geleden zijn wij naar Australië geweest en in oktober gaan wij naar Zuid-Afrika. Kortom, stilzitten hoeft gelukkig nog niet.

Wanneer je het leuk vindt kun je me altijd mailen. Het emailadres kan je opvragen via het contactformulier op deze site.

Groeten van “meester” Chris de Jong